Inspiratie

Luister jij naar je lijf, of juist niet?

Met kloppend hart en een misselijk gevoel word ik wakker van een nare droom. Ik word me bewust dat ik gedroomd heb maar mijn lijf ervaart nog steeds de lichaamsensaties die ik in de droom had. Verstandelijk weet ik dat er niks aan de hand is maar mijn lijf denkt daar duidelijk anders over.

Je kent het vast wel, ochtenden die zo beginnen. Meestal trekt het fysieke onbehagen na een frisse douche of reuring aan de ontbijttafel vanzelf weer weg. Je bent je dan bewust van het feit dat het ‘maar een droom’ was en dat het nare gevoel niet klopt bij wat er op dit moment gebeurd.

Dit niet synchroon zijn, uit balans zijn, kun je ook ervaren wanneer je een gevoeligheid voor spanning hebt of als de droom heel erg overeenkomt met hoe de situatie op dat moment in je leven is kan het gevoel de hele ochtend bij je blijven. Ieder mens ervaart spanning maar heeft daar in meer of mindere mate last van. Er zijn verschillende factoren van invloed op de mate van last die je kunt ervaren.


Hoe je geleerd hebt met spanning om te gaan

Mag spanning er zijn? Of ben je iemand die met de oorzaak van de spanning aan de slag gaat, heel druk gaat zijn met van alles en nog wat of voel je je helemaal lam geslagen?

Eventuele nare gebeurtenissen

Nare of zelfs traumatische gebeurtenissen uit het verleden hebben invloed op je stress-systeem als deze niet of onvoldoende verwerkt zijn.

Je pychische gesteldheid

Of je nou tijdelijk of chronisch psychisch kwetsbaar bent: omgaan met spanning is een extra uitdaging.

Je hormoonhuishouding

Niet alleen de menstruatie-cyclus of periode van overgang bij vrouwen maar ook voeding kan een negatieve invloed op je hormonen hebben.

De maanstand

Of sowieso de stand van alle planeten.

Autonomie

Als je het idee hebt dat jijzelf invloed hebt op hoe je agenda eruit ziet kun je makkelijker schuiven met afspraken. Helaas kun je ook het gevoel hebben dat je geleefd wordt door je agenda of dat anderen bepalen hoe jij je tijd in moet delen.

Slaap

We weten allemaal dat voldoende slaap belangrijk is maar er zijn soms periodes dat het niet lukt om daar aan toe te komen.


Er zullen altijd dingen gebeuren waar je niet voor kiest, die je niet kunt voorkomen. Vaak herkent je lijf spanning eerder dan jij: er kruipt een onrustig gevoel onder je huid, je voelt een krop in je keel, bal in je maag of krijgt zomaar hoofdpijn. Als er geen aanwijsbare reden voor is kun je geneigd zijn het te negeren terwijl het interessant is te onderzoeken wat je lijf je te vertellen heeft. Langdurig rond blijven lopen met spanning doet iets met zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Luisteren naar wat je lijf je te vertellen heeft voelt onwennig in het begin. We zijn het niet gewend om te kijken wat invloed heeft op ons of naar binnen te keren, uit te pluizen wat ons aandeel is in de situatie waarin we zitten. We hebben dan misschien geen invloed op wat er dagelijks op ons afkomt maar kunnen wel verandering aanbrengen in hoe we daarop reageren, hoe we met onszelf maar ook met anderen omgaan. Weten waar je gevoelig voor bent en wat je nodig hebt om in balans te zijn en blijven en weten wat jij zelf kunt doen om de last die je ervaart te verlagen is een eerste stap. Want echt! Dat kan!

Wil jij onderzoeken hoe dit bij jou zit? Geeft jouw lijf constant signalen dat er iets naars staat te gebeuren? Bel me voor een vrijblijvende kennismaking. Hieronder vind je alvast wat meer informatie over coaching vanuit de Kijkpost.

Hoe laat jouw lijf weten dat het tijd is om voor jezelf te zorgen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.