Inspiratie

Lekker langzaam

Terwijl mijn stoofpotje op het vuur staat te pruttelen loop ik met mijn hondje een rondje en post onderweg even een brief. Tijdens het lopen bedenk ik wat een slome duikelaar ik eigenlijk ben.

Slowcooking, snailmail, wandelen, een beetje mijmeren, handwerken en (luister)lezen. Het zijn allemaal heerlijk langzame activiteiten. En ik HOUD ervan! Van jongsafaan eigenlijk al. En dat voelde soms een beetje suf. Ik ben nooit een actieve tiener of twintiger geweest. Ik ging niet stappen en was niet sportief. Ik ging wel eens naar een feest maar was na een uur, max 2, al wel klaar met de herrie, de drankjes en het gedrang. Wáárom deed ik het dan toch? Omdat iedereen in mijn omgeving het deed en het prima leek te vinden.

De relatiebreuk en verhuizing naar een andere stad eind jaren ’90 luidde een nieuw tijdperk in. Als de planning het toestond gaf ik me ongegeneerd over aan pyjama-dagen waarin ik uren met een boek in bed lag, brieven schreef, lekkere maaltjes bereidde of gewoon door het raam van mijn appartement op 8 hoog naar de voorbij drijvende wolken koekeloerde. En ik genoot ervan! En nog beter: ik ontdekte dat ik er helemaal van bijkwam naast mijn werkweek in de zorg en de studie die ik volgde. In mijn eigen tempo een beetje aankeutelen en mezelf opladen was een hele nieuwe ervaring.

Sindsdien groei ik langzaam uit het suffe gevoel en voel ik juist steeds meer de waarde die langzame activiteiten voor mij hebben. Soms kost het moeite om het scrollen op social media, het constant bezig denken te moeten zijn (alleen al die werkwoorden in 1 zin is om moe van te worden) of de drukte in mijn hoofd te laten. Het helpt mij om bewust tijd te maken of om de activiteit in kleine stapjes op te delen zodat mijn brein langzaam in een lagere versnelling komt.

Wat is jou favoriete Lekker-Langzaam-Activiteit?

Warmehartige groet,

Groet

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.