Voor je met creatief dagboekschrijven begint.
Regelmatig krijg ik vragen van mensen over creatief dagboekschrijven. Mensen die als kind ooit wel een dagboek bijhielden maar daar vanaf de pubertijd mee zijn gestopt. Of juist van mensen die geen idee hebben hoe ze moeten beginnen en er dan maar helemaal niet aan beginnen. In deze blog geef ik je 5 onderwerpen om over na te denken voor je met creatief dagboekschrijven begint.
Er zijn ontzettend veel redenen waarom mensen in een dagboek willen schrijven. Om een bepaalde periode (zoals zwangerschap, reis of (medische) behandeling) te documenteren, ervaringen en gedachten te onderzoeken, ter ondersteuning van de beoefening van spiritualiteit, eerlijkheid of creativiteit, ordenen van zaken die in je leven spelen of juist een moment van rust creëren. En nog zoveel meer.
Wat heb je nodig?
Er zijn redenen en momenten genoeg waarop je kunt beginnen met dagboekschrijven. Een prachtig notitieboek en een fijne pen in huis hebben, blijkt toch vaak niet het enige dat je nodig hebt om daadwerkelijk te gaan zitten schrijven. Of om te blijven schrijven. Dus wat dan wel?
Stel jezelf de volgende vragen voor je met creatief dagboekschrijven begint:
- Hoe vaak en wanneer ga je schrijven
- Waar ga je schrijven
- Welk schrijfmateriaal ga je gebruiken
- Privacy en veiligheid
- Taal
Hoe vaak en wanneer ga je schrijven
Om blijvend en met plezier te blijven schrijven is het belangrijk om eerlijk naar je agenda te kijken. Bepaal voor jezelf wat een goed moment op je dag is om ruimte te maken voor een nieuwe gewoonte, want dat is wat je gaat doen: jezelf een heel goede gewoonte eigen maken. Afhankelijk van je schrijfdoel kan het misschien fijn zijn om gelijk bij het wakker worden of vlak voor het slapen gaan te schrijven. Of juist tijdens de lunch of als de kinderen net op bed liggen. Plan (echt in je agenda, zoals je ook een afspraak met een goede vriend of het bezoek aan de huisarts zou noteren) een paar momenten in de week en voel je niet bezwaard als je geplande schrijfmoment een dagje opgeschoven moet worden. Met drie tot vier keer per week houd je ook de ruimte om flexibel hiermee om te gaan.
Het is niet nodig om telkens een uur te schrijven. Een kwartier per keer is voldoende. Neem bewust het besluit om je aan de frequentie en de duur van je schrijfmomenten te houden.
Probeer uit welk moment van de dag, welke dag van de week en welke duur per keer fijn voor jou werkt.
Waar ga je schrijven
Een plek hebben waar je notitieboek uitnodigend klaar ligt zodat je gelijk aan de slag kunt, is heel fijn maar niet voor iedereen te realiseren. Welke plek in huis zou jij als schrijfplek willen gebruiken? Schrijf je graag aan de keukentafel, in het hoekje van de bank of liever in bed? Of ga je liever de deur uit om in de bibliotheek, het bospaviljoen of dat fijne koffietentje te zitten schrijven? Een andere omgeving geeft vaak interessante impulsen om over te schrijven.
Welk schrijfmateriaal ga je gebruiken
Het korte antwoord is natuurlijk: pen en papier. Helemaal waar! Als je besluit om met de hand te gaan schrijven (want ja op een tablet of computer kun je natuurlijk ook schrijven) kijk dan welke pen en welk papier jou zo vloeiend mogelijk laten schrijven. Ben jij een vulpen, ballpoint of potloodschrijver?
Notitieboeken zijn er ook in allerlei soorten en maten. Wil je op lijntjes papier schrijven of liever blanco. Schrijf je in een A5 schrift of past A4 beter bij jou? In haar boek “The Artist Way” tipt Julia Cameron een bezoek aan een kantoorboekhandel als perfect Kunstenaarsuitje 😉
Bij creatief schrijven maak je ook gebruik van allerlei creatieve materialen zoals kleurpotloden, tijdschriften, lijm, markeerstift en eventueel pennen met verschillende kleuren inkt. Houd ook een timer bij de hand.
Privacy en veiligheid
Inmiddels heb je alle ingrediënten verzameld om fysiek aan de slag te gaan met schrijven. Nu heb je alleen nog een veilige omgeving nodig om te kunnen schrijven. Je hebt toestemming van jezelf nodig om alles op te mogen schrijven zonder het te veroordelen. Ook wil je door eventuele huisgenoten met rust gelaten worden tijdens het schrijven en het gevoel hebben dat jouw dagboek niet zonder jouw toestemming gelezen zal worden. Onderzoek wat nodig is om veiligheid te creëren en geef jezelf de ruimte om deze maatregelen in te zetten.
Taal
Iedereen kan creatief schrijven! Je hoeft er niet netjes voor te kunnen schrijven, hoewel leesbaar wel fijn is. Het is niet van belang of je goed kunt spellen of weet van de d’s en de t’s. En je hoeft zeker geen literaire volzinnen te produceren. Tijdens workshops en cursussen benadruk ik meerdere malen dat je tijdens het schrijven jezelf niet gaat corrigeren maar gewoon door blijft schrijven.
Your intuition knows what to write, so get out of the way.
– Ray Bradbury –
Door je hand gewoon in beweging te houden, desnoods door te schrijven dat je ‘even niet weet wat je moet schrijven’ of te herhalen wat je net geschreven hebt, krijgt je innerlijke criticus niet de kans om zijn stem te laten horen.
Als fervent dagboekschrijver met een writersblock schreef ik me in 2015 in voor mijn eerste schrijfretraite van Hanny Kuijer van Enervie en maakte kennis met creatief schrijven. Een manier van schrijven waar ik zo enthousiast over werd dat ik dit met zoveel mogelijk mensen wilde delen. In 2017 startte ik de training bij Christine de Vries van Shodo om de technieken en methodes van creatief schrijven te leren. Hier leerde ik ook hoe waardevol het is je bewust bovenstaande vragen te stellen voor je met creatief dagboekschrijven begint. Inmiddels bied ik workshops en cursussen aan en maak ik binnen coachingstrajecten ook gebruik van creatieve schrijftechnieken.