Een leven lang leren
Inspiratie

Ontwikkeling

Als je zowel privé als professioneel te maken krijgt met levens die niet vanzelf gaan, krijg je de mogelijkheid om veel kennis en ervaring op te doen met verschillende vaardigheden, methodieken en mensen die je kunnen helpen die te ontwikkelen.

Als professional binnen het Sociaal Domein ben ik ook maar gewoon een mens als ieder ander. Ik weet nog dat ik als midden twintiger behoorlijk onder de indruk was als ik weer nieuwe inzichten had op gedaan tijdens bijscholingsdagen. Gefascineerd door hoe ingenieus het brein bijvoorbeeld is en overweldigd door hoeveel impact invloeden van buitenaf op dat brein kunnen hebben. Dit soort bijscholingen zorgden vaak ook voor periodes van contemplatie. Je herkent vast wel de vragen en twijfels: hoe zou het mij vergaan als mijn leven op zijn kop komt te staan? Hoe zorg ik er dan voor dat ik de touwtjes in handen houd? Moet ik wel aan kinderen beginnen als er zoveel mis kan gaan met mij en mijn kind tijdens of zelfs na de zwangerschap? Kan ik dat wel dragen? Heb ik een kind genoeg te bieden? Hoe gaat mijn en zijn leven eruit zien en wil ik dat wel?

Gelukkig ontstaan er mooie inzichten door deze contemplatieve gedachten die bijdragen aan het vormgeven van mijn leven want zoals ik al zei: ik ben ook maar een mens en dus krijg ik door de jaren heen te maken met verschillende uitdagingen op gebied van gezondheid, financiën, werk, huishouden en opvoeding. De ene uitdaging bied ik het hoofd met kennis en ervaring die ik als professional opgedaan heb en de andere zorgt er juist voor dat ik privé kennis opdoe die ik in kan zetten gedurende een periode waarin ik met iemand oploop die een soortgelijke uitdaging het hoofd te bieden heeft.

Het is misschien nog niet algemeen bekend maar ik HOUD van kennis vergaren. Echt! De juf van groep 1 schreef het al in mijn eerste rapport:

Esther is leergierig.

En dat ben ik nog steeds. Van een opleiding tot professional organizer naar sokken leren breien op YouTube via een webinar over gedragsproblemen bij jongeren en wat dat doet in gezinsrelaties naar schrijfretraites en een cursus Intuïtief systemisch coachen. En alles wat ik verder in de loop van de jaren nog gedaan heb. In al deze workshops, cursussen en opleidingen deed ik niet alleen kennis en vaardigheden op maar leerde ik ook mezelf steeds beter kennen. Leerde ik zien wie ik als mens ben. Leerde ik dat het heus niet altijd makkelijk is om te zien wie ik werkelijk ben. Zoals ik al zei: ik ben ook maar een mens. Ik zag dat ik niet perfect ben (iets waar ik heul lang heul erg mijn best voor heb gedaan) Ik zag dat ik verlangens en dromen had. Ik zag ook dat ik bepaalde dingen deed die totaal niet bij mij paste. Maar ik deed het omdat ik dacht, nee vond, dat dat zo hoorde. Waarom ik dat vond? Geen idee, iets met een paplepel in combinatie met het verlangen gezien te willen worden of zo. Ontdekken dat ik heel veel vanuit mijn onbewuste deed was behoorlijk pijnlijk maar ik ben heel blij dat ik het aangegaan ben. Nu leerde ik tenminste mijn Eigen Wijze Zelf kennen.

Van een professional wordt verwacht dat je je privé sores buiten je werk houdt. Andersom geldt ook: thuis zit er niet op te wachten dat je werkgedoe mee naar huis neemt. Het gekke is: ik ben just Me, Myself and I. Natuurlijk heb ik een bepaalde rol en houding als professional maar al die kennis en kunde die ik vanuit privé noodzaak en nieuwsgierigheid heb opgedaan draag ik gewoon tijdens mijn werk met me mee. En mijn professionele expertise is heel waardevol gebleken in mijn privé leven.

Elke nieuwe fase in het leven biedt weer nieuwe mogelijkheden, vraagt weer nieuwe vaardigheden. Ik ben dan ook nog lang niet uitgeleerd. Maar ik kan met trots en naar volle tevredenheid zeggen dat ik dankzij èn ondanks de ervaringen die ik opgedaan heb een niet perfect maar wel fijn mens èn een goede professional geworden ben.

Welke nieuwe vaardigheden vraagt het leven jou om te ontwikkelen? Wil jij ontdekken hoe je jouw kennis en kunde zowel privé als professioneel kunt inzetten? Ik loop graag een tijdje met je op om de verbinding te leggen, om jouw Eigen Wijsheden inzichtelijk te maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.