schrijf jij wel eens een brief
Inspiratie

Handgeschreven Post!

Ik ben altijd een brievenschrijver geweest, met uitzondering van periodes waarin ik hooguit verjaardagskaarten verstuurde. Brieven die ik met de hand schrijf en met een postzegel en een enveloppe via de post verstuur.

Hoe het ontstond

Het begon ooit na lange kampeerzomers waarin ik ruim 4 weken met nieuwe vriendinnen was opgetrokken die na de vakantie weer terug gingen naar Noord-Holland of Drenthe. Niet om de hoek zogezegd en ik was er nog lang niet aan toe om afscheid te nemen. En dus schreef ik brieven. Op de middelbare school deed ik mee aan International Pen Friends, dat nog steeds blijkt te bestaan! http://www.ipfworld.com/

Digitaal

Nu moet ik zeggen dat geen van de vriendschappen die toen ontstaan zijn, nu nog bestaan. Maar de liefde voor post is gebleven. In de periode tussen mijn 20e en 40e waarin ik aan het werk ging en een gezin stichtte maakte ook email en internet zijn intrede. Ik heb met een klein aantal mensen hele mailwisselingen gehad, het digitale equivalent van een handgeschreven correspondentie. Na email kwam MSN, SMS en Whats App waar ook ik graag gebruik van heb gemaakt. Hoe handig is het om even snel een berichtje te sturen en binnen korte tijd iets terug te horen. Ook waagde ik me aan bloggen om te delen wat me bezighield maar daar ontstond nooit echt een wederkerigheid.  

Terug naar oude liefde

En dat is nou juist het leuke van een briefwisseling: dat je iets schrijft over jezelf maar ook wilt horen hoe het met de ander gaat. Dus ik begon weer met zomaar een kaartje sturen naar vrienden en familie. Kwam via via tot de ontdekking dat er weer echt postpapier te koop was bij webshops, iets dat je in een stenen winkel amper nog tegenkomt. En mede dankzij het internet ontdekte ik blogs en sites van mensen die net als ik van handgeschreven post houden. Op de Inspiratiepagina vind je een aantal voorbeelden van sites. Een daarvan wil ik in het bijzonder noemen:

InCoWriMo

Wat? International Correspondance Writing Month: Over de hele wereld schrijven mensen in februari elke dag een brief of kaart. Handgeschreven. Echt?! Zijn er mensen die dat nog doen? Ja! Echt! En niet een paar! Dit jaar zal de 6e editie gehouden worden, voor mij wordt het de 4e keer dat ik mee schrijf. Ik weet nog dat ik de eerste keer blij verrast was door hoeveel mensen die liefde met mij delen! De voorgaande jaren schreef ik naar 28 verschillende mensen, dit jaar zal ik naar minder mensen schrijven maar wel elke dag dus krijgen sommigen vaker post. En ja, ik weet dat de postzegels en briefpapier duur zijn en dus heb ik ook wat mogelijkheden bedacht waardoor je ook met een klein budget deel kunt nemen:

  • schrijf je huisgenoten een briefje en leg deze op het kussen, bij het ontbijtbord of stop het in hun tas.
  • breng zelf handgeschreven post rond in de buurt.
  • Laat post achter in de bus of trein, op de krantentafel in het koffiehuis, stop het tussen de boeken in de bibliotheek of boekhandel of leg post neer op een andere openbare plek.
  • Gebruik gewoon papier voor de printer, overgebleven ringbandpapier, niet beschreven bladzijden uit schoolschriften van jezelf of de kinderen.
  • Kaartjes kun je maken door een mooi plaatje uit een oud tijdschrift of tekst op gekleurd knutselkarton te plakken dat je op A5 of A6 formaat knipt.
  • Postzegels kun je met korting kopen via http://www.postzegelsmetkorting.nl/default.aspx  

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden kijk dan op de website voor wat meer uitleg en ideeën https://incowrimo-2020.org/  

Theatervoorstelling

In 2018 schreef ik mee aan een theaterproductie. Dat was intens en bijzonder. Je leest er hier alles over!

Klim in de pen!

Wil jij nu ook (weer) beginnen met schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen of vind je het leuk om je te laten inspireren door anderen? Kijk dan eens op mijn pinterestborden Brievenschrijverij of Snailmail. Kijkpost organiseert regelmatig een Brievenschrijverij. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan hier in voor Kijkpost-Post.

Heel veel schrijfplezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.