mandala
C-serie,  Inspiratie

Deel 3 van de C-serie: Creativiteit

In het woordenboek staat achter Creativiteit: scheppingskracht, het voldoen aan de vormdrift. Het is het creëren van iets nieuws. Dat kan zowel iets fysieks zijn maar ook een nieuwe kijk ergens op, een andere gewoonte of gedachtepatroon.

Mindset

Als tiener dacht ik: Was ik maar volwassen! Dan heb ik het eindelijk voor elkaar. Dan verdien ik mijn eigen geld en is er niemand die zegt wat ik moet doen en was ik nooit meer ongelukkig.

Ik weet zéker dat ik niet de enige ben die dit ooit gedacht heeft! Eerlijk gezegd voelde ik me behoorlijk in de maling genomen toen het eenmaal zover was. Verliefdheid, samenwonen, studie, werk, vriendschappen, financien, huishouden, gezondheid, verwachtingen. Goeie genade wat kwam er veel bij kijken! De zelfverzekerdheid en kalmte die ik dacht te gaan ervaren bleven uit. Dus deed ik alsof… tot ik ontdekte dat er nog veel te leren was en dan niet alleen de schoolse zaken. Nooit geweten dat je op een andere manier dan zoals ik het geleerd had, om kan gaan met gevoelens en emoties, met communicatie, met vriendschappen, ouderschap, huishouden en weet ik wat nog meer. Mijn oude manier van denken wordt ook wel een fixed mindset genoemd. Nu is er sprake van een growth mindset. Een mindset die een beroep doet op je creativiteit en waardoor er altijd ontwikkeling mogelijk is.

Gewoonten

Van huis uit krijgen we allemaal bepaalde gewoontes mee. Een gewoonte kan zijn dat je gewend bent om elke zondagochtend uitgebreid met de hele familie te ontbijten. Dat je je elke vakantie je fiets poetst, elke 1e zaterdag van de maand vrijwilligerswerk doet voor het verzorgingshuis in de wijk. Chips en cola in het weekend. Maar ook specifieke gewoonten met verjaar- en feestdagen, vakanties, ziekte of hoe je met anderen omgaat.

Over veel gewoonten denk je nooit na maar soms (door voortschrijdend inzicht of maatschappelijke tendensen) wil je ze veranderen of ermee stoppen. We weten allemaal hoe moeilijk het is om met hardnekkige gewoonten te stoppen. Tot mijn 27e heb ik bijvoorbeeld gerookt en het heeft me meerdere pogingen gekost om er echt mee te stoppen. Ook bij het veranderen van gewoonten of nieuwe gewoonten introduceren in je leven helpt het om er met creativiteit naar te kijken.

Fysieke creaties

Waar kon jij als kind uren mee bezig zijn? Maakte je hele bouwwerken van lego of hutten in het bos? Was jij een ware klei-kunstenaar, origami-artiest, schilder of maakte je je eigen sieraden? Speelde je een muziekinstrument of bedacht je hele verhalen voor je poppen?

We zijn allemaal creatieve wezens, we willen iets scheppen, iets zien groeien of laten ontwikkelen. Iedereen is op zijn eigen wijze creatief. Er zijn mensen die tuinen prachtig tot bloei weten te krijgen, mensen die met maar een paar ingredienten een heerlijke maaltijd op tafel toveren, mensen die van een stuk hout een meubelstuk kunnen maken, mensen die met naald en draad kledingstukken in elkaar zetten, mensen die betoverende klanken uit een muziekinstrument halen, hun kinderen met vertrouwen en liefdevol de wijde wereld in sturen, met pen op papier hartverwarmende teksten kunnen schrijven enzovoort.

Creativiteit, of het herontdekken ervan, krijgt binnen het aanbod van Kijkpost veel ruimte. Tijdens de workshops en cursussen leer je bijvoorbeeld dat

Hoe krijgt Creativiteit in jouw leven vorm?

Warmhartige groet,

Groet

PS: Dit was het derde en laatste deel van de C-serie. Hier lees je deel 1: Contemplatie en deel 2: Compassie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.