Coaching
Inspiratie

Wanneer het leven andere plannen met je heeft.

Soms gebeuren er dingen in je leven en kunnen je gevoelens je zo overweldigen dat je in een groot zwart gat terecht lijkt te komen. Verdriet, weerstand, acceptatie, angst, boosheid, gelatenheid, machteloosheid… De veelheid aan emoties kunnen een wat verlammende werking hebben of er juist voor zorgen dat je in de aanval of kop-in-het-zand-modus gaat.

Als je ineens voor een voldongen feit komt te staan, waardoor je uit je dagelijkse ritme wordt gehaald wordt er een beroep gedaan op je mentale vaardigheden. Op hoe je communiceert, innerlijk maar ook naar de buitenwereld.

Je stress-systeem krijgt een behoorlijke optater. Bij de een wat eerder dan bij de ander. Weten hoe je hierop reageert en weten hoe je je balans terug kunt pakken geeft een fijn houvast en vooral vertrouwen. Het kan namelijk nogal eens stormen in het leven nietwaar?

Vechten

Je kunt de neiging hebben om er helemaal in te duiken, alles om maar zo snel mogelijk weer terug naar het oude te gaan. Je laat merken dat je boos bent en vindt al snel iets of iemand om de schuld van dit alles te geven. Gesprekken monden makkelijk uit in vervelende en nare discussies omdat je overal een weerwoord op hebt. Je maakt kwetsende opmerkingen en hoe meer je erover praat hoe dramatischer en groter het probleem wordt.

Vluchten

Je kunt ook denken dat het allemaal wel meevalt of dat er helemaal geen probleem is. In gesprekken weet jij handig het onderwerp te omzeilen of de aandacht af te leiden. Je richt je aandacht en energie op werk of iets anders en hoopt dat het vanzelf wel weer overgaat. Je trekt je terug en ontwikkelt misschien wel een verslaving, alles om vooral ook je eigen aandacht van het probleem af te leiden.

Bevriezen

Je voelt je zo overdondert dat er niets meer uit je handen komt. Je doet alle dingen zo’n beetje op de automatische piloot, je hoofd en je hart zijn er niet meer echt bij en ook je lijf lijkt amper nog in beweging te kunnen komen. Je vraagt je af waarom het probleem ontstaan is en weet zeker dat het jouw schuld is. Deze gedachten overheersen dusdanig dat er geen of amper ruimte is voor contact met anderen.

Hoe jouw reactie ook is, weet dat dit voortkomt uit je autonome zenuwstelsel. Je lijf reageert op de stress, op het gevaar dat je nadert. Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt voor de fysieke reactie op stress: je hartslag verhoogt, je bloeddruk schiet omhoog en je ademhaling versnelt. Dit gaat helemaal vanzelf en kun je dus niet voorkomen. Het parasympatische zenuwstelsel zorgt voor rust en balans. Laat je hartslag weer vertragen, je bloeddruk verlagen en zorgt dat je spieren weer voldoende zuurstof krijgen. Het aanzetten van dit deel van je zenuwstelsel kun je oefenen.

Voor ik daarop kom wil ik het volgende meegeven: als jouw lijf vaak in de vecht- vlucht- of bevriesstand schiet, zonder dat er sprake is van gevaar of stress of wanneer bepaalde situaties een trigger zijn, zoek dan professionele hulp.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Ademhalingsoefeningen

Adem in, adem uit. Maar dan met aandacht. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Het voelt wat onwenning in het begin om je aandacht te richten op iets wat je de hele dag als vanzelf doet. Neem een minuutje de tijd om gewoon eens te registreren hoe je ademhaalt. Snel of langzaam. Oppervlakkig of diep. Je helpt je hartslag en ademhaling kalmeren door je ademhaling naar je buik te brengen.

Meditatie

Of je nou kiest voor geleide meditaties, stilte-, adem- of lachmeditatie, de beoefening zal je helpen om je hoofd leeg te maken. Door dagelijks te mediteren leert je brein hoe het racende gedachten tot kalmte kan manen. Het voorkomt niet dat je in een stressvolle situatie komt maar het helpt je wel sneller weer in balans komen.

Bewegen

Een wandelingetje van 20 minuten per dag zorgt er al voor dat er gebieden in je brein actief worden die je parasympatische zenuwstelsel aanzetten en daarmee het sympatische zenuwstelsel kalmeren. Daarnaast helpt het je creatiever denken en krijg je meer overzicht, heel helpend als er een uitdaging op je pad komt.

Creëren

Poetsen, klussen, handwerken, bouwen of een artistieke bezigheid doen geven je de mogelijkheid om iets nieuws te creëren. Je aandacht verlegd zich naar de bezigheid, naar wat je met je handen doet. Deze bezigheden kunnen een zelfde effect op je brein hebben als beweging als je deze met regelmaat uitoefent.

In aflevering 11 en aflevering 22 van mijn podcast Tussen de regels schrijven vertel ik hoe je op een creatieve en schrijvende manier met moeilijke momenten om kunt gaan en je mentale weerbaarheid kunt vergroten.

In de 4 delige cursus Je Eigen Wijze Reis kun je op een creatieve verkenningstocht in je eigen innerlijke landschap om te ontdekken wat voor jou belangrijk is en bereid je je op een creatieve en positieve manier voor op de verandering die je in je leven wilt of moet doorvoeren zodat je deze vol vertrouwen tegemoet kunt gaan.

Warmhartige groet,

Groet

2 reacties

  • Quirine Lodder

    Dag Esther,

    Wat je schrijft is heel herkenbaar voor me. Ik ben ook bevroren geweest. En wilde in het begin al het nieuws volgen. Inmiddels begin ik wat te ontdooien en volg ik niet meer de hele dag het nieuws. Blijkbaar had ik die bijna twee weken nodig. Een leerzame periode. Dank voor het woorden hieraan geven. En alle goeds en gezondheid voor jou gewenst.
    Lieve groet, Quirine

    • Esther

      Dank je wel Quirine, fijn dat er bij jou ook weer ruimte komt!
      Voor jou en de jouwen ook een goede gezondheid gewenst.
      Warme groet, Esther