Inspiratie,  Podcast

#5 Brieven schrijven

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! En welkom bij deze  aflevering van “Tussen de regels schrijven” waarin ik je vertel over het plezier van het schrijven en ontvangen van brieven.


Ik ben altijd een brievenschrijver geweest, met uitzondering van periodes waarin ik hooguit verjaardagskaarten verstuurde. Brieven die ik met de hand schrijf en met een postzegel en een enveloppe via de post verstuur.

Hoe het ontstond
Het begon ooit na lange kampeerzomers waarin ik ruim 4 weken met nieuwe vriendinnen was opgetrokken die na de vakantie weer terug gingen naar Noord-Holland of Drenthe. Niet om de hoek zogezegd en ik was er nog lang niet aan toe om afscheid te nemen. En dus schreef ik brieven. Op de middelbare school deed ik mee aan International Pen Friends, dat nog steeds blijkt te bestaan! http://www.ipfworld.com/


Digitaal
Nu moet ik zeggen dat geen van de vriendschappen die toen ontstaan zijn, nu nog bestaan. Maar de liefde voor post is gebleven. In de periode tussen mijn 20e en 40e waarin ik aan het werk ging en een gezin stichtte maakte ook email en internet zijn intrede. Ik heb met een klein aantal mensen hele mailwisselingen gehad, het digitale equivalent van een handgeschreven correspondentie. Na email kwam MSN, SMS en Whats App waar ook ik graag gebruik van heb gemaakt. Hoe handig is het om even snel een berichtje te sturen en binnen korte tijd iets terug te horen. Ook waagde ik me aan bloggen om te delen wat me bezighield maar daar ontstond nooit echt een wederkerigheid.  


Terug naar oude liefde
En dat is nou juist het leuke van een briefwisseling: dat je iets schrijft over jezelf maar ook wilt horen hoe het met de ander gaat. Dus ik begon weer met zomaar een kaartje sturen naar vrienden en familie. Kwam via via tot de ontdekking dat er weer echt postpapier te koop was bij webshops, iets dat je in een stenen winkel amper nog tegenkomt. En mede dankzij het internet ontdekte ik blogs en sites van mensen die net als ik van handgeschreven post houden. Daar kom ik later nog op terug. Kun je je nog herinneren hoe je je voelde toen je een handgeschreven enveloppe tussen de post vond? Dat je je verheugde op de reactie van degene die je post had gestuurd? Hoe fijn het is om iemand te verrassen en blij te maken? Dat je alles even vergat terwijl je die brief van 6 kantjes schreef? Hoe leuk het was om te schrijven met je fijnste pen op mooi briefpapier of om precies de goede kaart te vinden om te versturen? Wanneer schrijf jij weer eens een brief?
Voor veel mensen is het lang geleden en sommigen hebben nog niet (vaak) ervaren hoe leuk het is om post te maken of te krijgen. Het maken is soms nog leuker dan het krijgen. Je bent met je aandacht even helemaal bij wat je de ander wilt vertellen. Het is fijn om je te verheugen voor een ander. Je voor te stellen dat jouw brief bij die ander bezorgd wordt. Dat hij gelezen wordt en hoe er een glimlach op het gezicht verschijnt. Er zijn ontzettend mooie kaartjes en briefpapier te verkrijgen. Maar ook het zelf maken van kaartjes of papier, zonder dat het heel veel geld hoeft te kosten, is leuk om te doen.

Redenen om brieven te schrijven

  • Wanneer je zelf je eigen postpapier en enveloppen gaat maken kun je eindelijk je verzamelde stationery gebruiken. Ook voor het meesturen van kleine kadootjes.
  • Het schrijven van een brief geeft je de mogelijkheid om met je volledige aandacht bij de persoon aan wie je je brief richt te zijn. Zeker nu we minder daadwerkelijk bij elkaar kunnen zijn.
  • Schrijven vraagt je je aandacht gericht te houden op wat je aan het papier wilt toevertrouwen. Een ideale manier wanneer je even klaar bent met de continue stroom van pingels en bliebjes die op je afkomen wanneer je online contact met vrienden onderhoudt.
  • Je krijgt de mogelijkheid om tot rust te komen. Gaan zitten om een brief te schrijven voelt als een adempauze in de drukte van alledag.
  • Een brief is een blijvende herinnering. Brieven kun je over 50 jaar nog steeds lezen. In tegenstelling tot whats appjes die op den duur van iemands telefoon gewist worden om ruimte te maken voor iets anders.

In een briefwisseling heb je op een heel andere manier contact dan wanneer je via social media nieuwtjes uitwisselt. Het schrijven en krijgen van brieven zorgt voor vertraging en onthaasting maar ook voor focus. Het helpt je onder woorden brengen van je gevoelens en ervaringen. Zeker voor gevoelige of introverte mensen kan het heel prettig zijn om hun gedachten aan het papier toe te vertrouwen, er de tijd voor te nemen. Een brief kun je ook nog eens even laten liggen zodat je nog even na kunt denken of aanvullingen kunt doen voor je m besluit te versturen. Ik deel hier graag ook even 2 favoriete quotes over brieven schrijven:Van Petrarca (de grondlegger van het Humanisme en mogelijk de eerste brievenschrijver) is deze: “Sorry voor mijn lange brief, ik had geen tijd voor een korte” Het is waar. Het kost tijd om iets kort en bondig te kunnen vertellen. Precies de juiste woorden te vinden voor wat je zeggen wilt zodat je zeker weet dat een ander je begrijpt. Het fijne van je gedachten in brieven verwoorden vind ik persoonlijk dat je niet onderbroken wordt. En dat een ander de tijd kan nemen er over na te denken en vragen te stellen. In het dagelijks leven  ontstaan veel misverstanden omdat er weinig vragen gesteld worden maar ook omdat je als luisteraar snel geneigd bent conclusies te trekken uit wat je hoort zonder te checken of dat ook daadwerkelijk klopt.  Het is geweldig natuurlijk dat we gebruik kunnen maken van zoom, facetime en teams  om online met elkaar in gesprek te gaan. Toch vraagt het veel van deelnemers. Er is altijd wel ergens ruis of haperend internet wat de verstaanbaarheid belemmerd waardoor miscommunicatie op de loer ligt. Dan de quote van Phyllis Theroux deze: Het sturen van een brief is de beste manier om ergens heen te gaan zonder iets anders te bewegen dan het hart. Hoe nodig hebben we dit momenteel!! Als jij je ook opgesloten voelt en belemmerd in je bewegingsvrijheid, weet dan dat je in gedachten overal naar toe kunt! Bij iemand kunt zijn ook al kan dat nu fysiek niet.  Exclusieve aandacht door de brievenbus is echt waardevol. Het krijgen van post zorgt ervoor dat je je gezien voelt, het is fijn te weten dat iemand speciaal voor jou de tijd heeft genomen om iets te schrijven. Soms weet je dat er post onderweg is en heb je iets om je op te verheugen. Wat zou er geschreven zijn? Maar ook voor jou als schrijver is het fijn om met je aandacht helemaal bij degene te zijn aan wie je je brief of kaartje stuurt.

Het schrijven van brieven heeft me ook het een en ander geleerd:

  • Verhalen hebben ruimte nodig. Een veilige ruimte waarin ze er gewoon mogen zijn. Zonder oordeel. Verhalen en hun bijkomende gevoelens vragen er alleen om erkent, gezien en gehoord te worden.
  • Er ontstaat wederkerigheid wanneer je interesse in de ander toont. Zelfs als je met iemand schrijft die aan de andere kant van de wereld woont, ontstaat er een vriendschap op papier. En zoals je dat in andere vriendschappen ook doet, praat je over gezamenlijke interesses en het leven van dit moment.
  • Je bent van betekenis. Mijn brieven, mijn verhalen, mijn openheid zorgt ervoor dat de ander zich in jou kan herkennen en ook zijn/haar verhalen gaat delen. We delen echt meer dan we schelen!
  • Brievenschrijven werkt bevrijdend. Schrijven met iemand waar je niet dagelijks contact mee hebt werkt soms therapeutisch en bevrijdend. In een brief heb je tijd om je gedachten te ordenen zonder dat je gedachtenstroom onderbroken wordt. Soms komt er een verhaal dat gehoord wil worden op papier of ontstaat er al schrijvend een inzicht.

Wanneer schrijf jij weer eens een brief? Stuur je iemand zomaar een kaartje? Vind jij gezellige post op de deurmat? Ga jij het versturen van verjaarskaarten weer nieuw leven inblazen? Een heusche correspondentie opstarten?


schrijf jij wel eens een brief

Volgende maand is het weer International Correspondance Writing Month en schrijf ik voor de 6e keer mee in dit jaarlijks terugkerend event. In februari schrijven mensen van over de hele wereld elke dag een brief of kaart. Ga naar deze link voor het geval je meer informatie wilt of ook mee wilt schrijven.

Heel veel schrijfplezier!  en dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering! Heel graag tot een volgende.