Inspiratie,  Podcast

#30 Schrijvend de zomer door!

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! Fijn dat je luistert naar deze aflevering van de Tussen de regels schrijven. De afsluiter van dit eerste seizoen.

Vandeweek sprak ik iemand die 3 weken op reis was geweest en tijdens het reizen de behoefte kreeg om te schrijven. “Ik heb zoveel gehad aan jouw oefeningen!”, vertelde zij mij. Ik weet niet of ik me eerst verbaasd voelde of gevleid. Verbaasd omdat ik het idee heb dat ik helemaal zoveel schrijftips niet geef en onwijs gevleid omdat het heel fijn is terug te horen hoe iemand mijn berichten ontvangt. 

In deze aflevering dus een oefening die je de hele zomer door kunt doen. Een oefening die telkens niet meer dan 10 tot 15 minuten hoeft te duren en waarin ik je uitnodig om je notitieboek mee naar buiten te nemen. Naar het parkje bij jou in de buurt, een picknicktafel in het bos, in de trein, naar de camping, naar zee of een bankje in de stad (als je je daar prettig bij voelt). Of zelfs naar alle plekken.

Veelzijdige schrijfoefening

Deze oefening kun je op 2 manieren doen. Probeer ze uit om te onderzoeken welke het beste bij je past. In het kort zou je kunnen zeggen dat je eerst waarneemt en dan schrijft of al schrijvend waarneemt.  Wat daar in ieder geval voor nodig is, is dat je je zintuigen aanzet.
En natuurlijk een plek om die zintuigen op los te laten. Kies een plek waar je vertrouwd bent of juist waar alles nog helemaal nieuw voor je is. Wandel een beetje rond om alles in je op te nemen voor je gaat schrijven of kies een plek waar je ontspannen kunt zitten.

Zet je zintuigen aan

Merk op welke geluiden je hoort, probeer er zoveel mogelijk te identificeren. Kijk om je heen en neem alles wat je ziet in je op. De kleuren, vormen, beweging, het licht en donker. Sluit dan je ogen als je durft en als dat veilig is. Voel de temperatuur, de wind door je haar, de aarde of het gras onder je voeten, hoe je billen contact maken met de zitting of je lichaam languit op een picknickkleed.  Ruik de geuren van de stad, het park, de camping, het bos of het water in de buurt van de plek waar je bent. Wees zo specifiek mogelijk tijdens het schrijven. Beschrijf wat je hoort, voelt, ruikt en ziet.  Noteer flarden van gesprekken die je opvangt. 

Onderzoek op welke plekken het schrijven makkelijk gaat en waar je je niet prettig voelt. Misschien zijn er plekken die je uit wilt proberen. Inspiratie is altijd welkom! Ik ben heel benieuwd waar je pen je brengt!

Dank je wel voor het luisteren naar deze afsluiter van het eerste seizoen van Tussen de Regels Schrijven. Ik ben onwijs dankbaar dat ik je heb mogen inspireren om je pen ter hand te nemen. Ik wens je een hele fijne zomer toe en heel graag tot een volgende! 

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.