7 positieve effecten van dagboekschrijven
Inspiratie

Dagboek

Ik schrijf vanaf mijn 9e (bijna dagelijks) in dagboeken. Degene die mij mijn eerste dagboek voor mijn verjaardag gaf toen, heeft geen idee wat ze ontketend heeft. We zijn elkaar uit het oog verloren maar toch: Dank je wel Agnes!

Het maakte ook een liefde voor alles wat maar met dagboekschrijven te maken had wakker: papier, stickers, (geur)pennen, notitieboekjes, inkt, gummetjes, plakbandjes. Alles wat ze tegenwoordig “stationery” noemen. Ik was ook zo’n meisje dat haar middelbare school agenda’s vol plakte en versierde, ze zelfs zelf maakte, en van brieven schrijven hield.

Dat doe ik trouwens nog steeds, zowel die agenda’s als het brieven schrijven! Op mijn pinterestpagina heb ik verschillende borden aangemaakt om ideeën te onthouden. En anderen te inspireren ook met pen en papier aan de slag te gaan. Het hoeft allemaal niet ‘fancy’ maar het maakt het wel tot een klein feestje als je elke dag in een mooi boekje of met een fijne pen mag schrijven.

In 2015 kwam het reflectief dagboekschrijven weer op mijn pad.  Ik had een hectische periode achter de rug en had iets nodig om weer in balans te komen, er even helemaal uit te zijn. En zowaar vond ik bijna om de hoek de schrijfretraite van schrijfatelier Enervie: Innerlijk Pelgrimeren. Sinds die eerste retraite ben ik ook meer gaan lezen over schrijven. Boeken van Natalie Goldberg- Het ware geheim van schrijven, Julia Cameron- Je leven schrijven en The miracle of the Morning Pages, Christine de Vries – Dagboek als Spiegel en Innerlijk Pelgrimeren en Jenna Bailey – Het geheime tijdschrift, Geertje Couwenbergh – Zin, Saskia de Bruin – Het schrijfhandboek, Renate Dorrestein – Dagelijks werk en De blokkade en nog veel meer van Julia Cameron.

Voor mijn welzijn is het goed dat ik schrijf, ik blijf er een leuker mens door. Mijn dagboek biedt mij een plek waar ik alles kan schrijven wat ik wil. Ik gebruik het om stoom af te blazen, gedichten te maken, te reflecteren op de voorbije dag maar ook om me bewust te worden van wat er in me speelt, lijstjes bij te houden, een beetje te dagdromen en te ontdekken wat ik wil. Het leven dat ik wil leiden naar me toe te schrijven. Zo had ik mijn dagboek nog nooit gebruikt!

Heb jij al een dagboek? Of heb je geen idee hoe je moet beginnen of wat je moet schrijven? Ik nodig je van harte uit voor de gratis mini cursus “Beginnen met Dagboekschrijven”. Vanaf 11 mei krijg je wekelijks een mail met telkens een nieuwe techniek. Zelfs als je nooit eerder een dagboek bij hebt gehouden of (denkt dat je ‘eigenlijk’) geen tijd hebt kun je meedoen. De technieken nemen niet meer dan 5 tot 10 minuten per dag in beslag en je hebt geen schrijfervaring nodig.

Even op een rijtje dus:

  • Tussen 10 mei en 7 juni krijg je wekelijks een mail met een inspirerende opdracht.
  • je hebt geen schrijf ervaring nodig
  • elke techniek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten
  • Bonus: op Instagram post ik de opdrachten via een filmpje en geef ik in de stories extra inspiratie
  • Bonus 2: op 12 juni 2020 de geboortedag van Anne Frank en inmiddels uitgeroepen tot Dag van het Dagboek, organiseer ik een workshop “Schrijven als Anne Frank”. Deelnemers aan deze mini cursus krijgen 50% korting voor deze workshop.
  • Bonus 3: een korting van 25% voor deelname aan de cursus Luisteren naar je pen(C)

Schrijf je hieronder in.

Ik kijk er naar uit je aanmelding te ontvangen!

Groet