Inspiratie

Waarom ik ga stoppen met Facebook

Zolang als facebook bestaat heb ik een haat/liefde verhouding met het platform. Mijn allereerste account werd zelfs niet door mijzelf geopend maar door en vriend die dacht dat ik dit niet wilde missen. En hij had gelijk, in eerste instantie. Wat was het fijn om met vrienden verbonden te zijn en te delen in belangrijke momenten in hun leven! In deze post leg ik uit waarom ik toch (weer) ga stoppen met Facebook.

Stoppen met facebook, niet voor het eerst

Zoals gezegd maakte een vriend, toen FB net de oceaan overgewaaid was, een account voor mij. Ik had nog niet eens een telefoon waarop je via een app kon inloggen. Wat zeg ik, ik had geen telefoon waarop je überhaupt het internet op kon. Die deed ik mezelf in 2010 cadeau toen ik aan mijn knie geopereerd moest worden en zo contact met vrienden wilde houden (whats appen kon ik daarvoor ook al niet ;-)) Maar goed, lang verhaal kort: in 2015 deactiveerde ik mijn account. Ik ken teveel mensen die actief posten en aardig als ik ben wil ik overal vriendelijk op reageren. Ook bleken er allerlei groepen te zijn waarin ik met anderen kon hyperen over vulpennen, planners, snailmail enzovoort. Het werd een avondvullend programma om alle berichten te lezen en deel te nemen aan gesprekken. Noem me raar maar als ik ergens lid van ben vind ik dat ik ook een actieve bijdrage moet hebben. Er zaten op den duur te weinig uren in een dag. Ik voelde er de ruimte niet meer voor.

Toch weer wel

Ik heb het even opgezocht maar kan echt niet meer terughalen waarom ik me in maart 2017 toch weer aanmeldde. Een jaar later bleek het wel handig te zijn toen ik startte met Kijkpost en zo ook een bedrijfspagina kon maken. Daar bracht ik echter helemaal niet veel tijd door want die had ik amper naast een baan van 4 dagen. De marketingtools die FB aanbiedt zijn briljant! En bloedirritant tegelijk. Je wordt inmiddels doodgegooid met gesponsorde berichten op je tijdlijn. Als bedrijf móet je wel meedoen en je berichten betaald promoten om kans te maken op een plekje in iemands tijdlijn. En als ik èrgens een hekel aan heb…

Ja maar je zichtbaarheid dan?!

Dat vroeg ik mezelf ook af en daarom bestaat mijn account ook nog. Natuurlijk wil ik dat je weet van mijn werk, dat je hoort wanneer je mijn workshops en cursussen kunt volgen en hoe ik je kan helpen om jezelf op nr 1 te zetten! Ik wil echter niet dat een ander bepaald of en wanneer mijn berichten bij jou terecht komen als jij ervoor gekozen hebt, door mijn pagina te liken, mijn berichten te willen zien. Tuurlijk! Ook ik heb FB betaald om berichten te verspreiden. En ja dan worden mijn berichten door meer mensen gezien. Ik merk echter dat ik hier zoveel tijd mee kwijt ben (is een vak apart hoor dat advertentiecentrum beheren) dat ik veel minder aan creëren toekom. Alle marketing goeroes roepen nu tegelijk: Dan had je geen ondernemer moeten worden want marketing hoort erbij! Noem mij Eigen Wijs, ik denk namelijk dat het anders kan en dus besluit ik te stoppen met Facebook.

Hoe kan het anders?

Hoe het er precies uit gaat zien weet ik nog niet. Het is een zoektocht om een manier te vinden jou te bereiken waar ik me prettig bij voel, zonder het gevoel te hebben dat ik dat volgens bepaalde regels of trucjes moet doen. Inmiddels vind ik dat het leukste van zowel ouder worden als ondernemen. Ik verdwijn niet direct. Het zal even duren voor mijn post op FB iedereen bereikt heeft. Daarom sluit ik op 1 december het account. Op Instagram blijf ik berichten, Elfjes en filmpjes plaatsen. Kom je even gedag zeggen als we elkaar daar nog niet kennen? Daarnaast doe ik mezelf iets nieuws cadeau voor mijn 50e verjaardag. Een cadeau waar jij hopelijk ook veel plezier aan gaat beleven! Daarover lees je hier meer!

Verheugde groet,

Groet

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.