Inspiratie,  Podcast

#7 Wat heeft een pen met een haaknaald te maken? En wat ik daarvan leerde.

Lees hieronder de transcriptie van aflevering 7 van de podcast

Hay! En welkom bij de eerste aflevering van “Tussen de regels schrijven” waarin ik je vertel over de overeenkomst tussen pennen en haaknaalden en wat ik daarvan leerde.


Maar eerst ben ik even benieuwd hoe het was om afgelopen week elke dag een paar minuten te schrijven. En of je nu nog weet wat je allemaal gegeten hebt? Misschien is dat laatste niet blijven hangen omdat je uiteindelijk over iets anders geschreven hebt. Dat is natuurlijk allemaal goed. Ik hoop dat je in ieder geval hebt kunnen ervaren dat schrijven een manier is om je te ontspannen terwijl je tegelijkertijd iets goeds voor je welzijn doet! Hoe fijn is het. Om beter in je vel te zitten en te weten hoe je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren.


Zo ontdekte ik in ieder geval de overeenkomst tussen een pen en een haaknaald!

 
Gedurende periodes waarin het minder goed met me gaat, ontdekte ik de therapeutische werking van breien en haken.  Overal en altijd had ik een etui bij me met een bolletje wol en een haaknaald zodat ik altijd even een lappie kon haken.  Het zorgde voor een rustmoment en de nodige afleiding van opkomende sombere gedachten. Maar ook om mijn aandacht bij mezelf te kunnen houden om niet overrompeld te worden door de indrukken die sommige gesprekken of situaties met zich meebrengen. Ik zorg dat ik een niet al te moeilijk patroon heb zodat ik op zicht weet welke steek ik moet maken. Het is telkens weer bijzonder hoe dat wat mijn ogen zien ervoor zorgt dat mijn handen als vanzelf doen wat ze moeten doen om het lappie te haken. En niet om op te scheppen maar haken kan ik goed! En niets is fijner te weten en kunnen doen waar je goed in bent in een periode van onrust en onzekerheid. 
Ik vroeg me echter wel af hoe het kon dat ik zo goed met haaknaalden en breipennen was. Deze vaardigheid is me niet met de paplepel ingegoten. Ik denk dat ik in mijn jeugd mijn moeder misschien een of twee keer heb zien breien. Wel had ik een buurvrouw en een tante die altijd wel een mandje met een brei of haakproject naast de bank hadden staan, maar ik zag ze niet vaak daadwerkelijk in de weer. Toch pakte ik ergens in 2003 naald en garen op en ben sindsdien niet meer gestopt.


Als je op instagram door de feeds van schrijvers scrolled kom je ook vaak foto’s tegen van brei- of haakwerkjes. En op blogs van van handcrafters lees je vaak ook dat ze dagboeken bijhouden of brieven en verhalen schrijvers zijn.
Als je mijn vorige podcast geluisterd hebt kun je misschien raden waarom ik mijn hand er niet voor omdraai om met een haaknaald en een bol wol een sjaal tevoorschijn te toveren! Juist! Omdat mijn motorische vaardigheden goed ontwikkeld zijn! Ik vind het zo leuk om te doen dat ik mezelf ook op dit vlak verschillende technnieken heb aangeleerd. Zo heb ik sokken en mutsen gebreid, fair isle en kant sjaals gemaakt en amigurumi’s gehaakt. En omdat het me zo goed en makkelijk afging startte ik steeds grotere projecten of moeilijkere. En leerde ik omgaan met teleurstellingen…
En daar is nog een overeenkomst. Zowel door te schrijven als middels een brei- of haakproject ontdekte ik dat ik veel van mezelf verwacht. Ik verwacht dat ik wel even een artikel voor op de website schrijf, dat ik dagelijks iets op social media te vertellen heb, dat ik mijn morning pages schrijf zoals het moet, dat ik regelmatig mijn handgeschreven correspondentie bijhoudt. Ik verwacht van mezelf dat ik binnen een bepaalde tijd een project af heb, dat ik breiend of hakend nog steeds ook gezellig kan keuvelen en dat ik telkens moeilijkere steken uit probeer. En most of all: ik verwacht dat ik dit allemaal kan zonder fouten te maken. Ain’t gonna happen natuurlijk. Ik herinner me dat ik huilend een half af vest uit heb zitten halen omdat ik er zolang over gedaan had dat het vest al te klein bleek voor mijn oudste. Ik word er niet gezelliger op als ik aan mijn fair isle patroon wil werken en mijn kinderen of bezoek tegen me aan gingen kletsen. 


En jeetje, nog al een overeenkomst: kiezen. Bewust kiezen. Een kattebelletje of een lappie kan best even tussen de bedrijven door (haha, ik wilde tussen de regels door zeggen). Toch vraagt veel schrijf en haakwerk aandacht en concentratie. Als mijn gedachten alle kanten op gaan of een volle agenda je dag vult, hoef ik niet ook nog van mezelf te verwachten dat ik een zinnige tekst op papier krijg of foutloos een moeilijk patroon gehaakt krijg. En dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Tegen een ander zeg ik makkelijk : joh, neem je tijd, pak je rust en laat dat maar even liggen. Aan de andere kant: als je bewust ergens voor kiest máák je er tijd voor. Zorg je dat je ruimte hebt, dat er rust in je hoofd en je agenda is.


En nee, helaas werkt het leven niet altijd zo, het zorgt er soms voor dat je prachtige planning overhoop gegooid wordt. Zo zag mijn afgelopen week er ineens heel anders uit waardoor ik  mijn planning voor het maken van deze podcast moest aanpassen. Ik besloot gewoon maar te beginnen met schrijven. En stelde vast dat ik de opname ook later kon doen dan gepland. Zo gaf ik mezelf ook rust en het mooie is dat ik hierdoor meer tijd had om nog even te laten sudderen wat ik nou eigenlijk met je wil delen. Wat ik in eerste schreef paste ik dus nog verder aan, ik haalde stukken tekst weg en voegde er nog wat aan toe. Niet omdat mijn eerste tekst fout was, een onderdeel was zelfs heel zinnig, maar omdat ik in deze aflevering een andere boodschap wil delen en het onderdeel dat ik eruit haalde een eigen aflevering krijgt.


Zowel schrijvers als handwerkers hebben een creatieve geest. Een geest die overal inspiratie uithaalt. Een geest die nooit stil staat maar voor wie het zooo belangrijk is dat het ook voldoende rust krijgt. Juist om die inspiratie zijn werk te kunnen laten doen. Juist om het even te laten sudderen.  Het hoeft niet altijd gelijk perfect, het hoeft niet altijd hoogstaand. Juist de kattebelletjes en lappies geven je brein voldoende rust, houden je handen in beweging zodat de inspiratie kan blijven stromen. 

En zo blijft je brein flexibel en je lijf gezond! En andersom!
Wat doe jij dat bijdraagt aan jouw welzijn?


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering en heel graag tot een volgende!