Inspiratie,  Podcast

#3 Hoe schrijf je een Elfje

Lees hieronder de transcriptie van de podcast

Hay! Fijn dat je luistert naar deze aflevering van de Tussen de regels schrijven waarin ik je vertel over het schrijven van een klein gedichtje. Wanneer ik een lang rondje met mijn hondje loop en mijn blik langzaamaan van binnen naar buiten keert, lijken er vanzelf elfjes in mijn gedachte te komen.

Met een Elfje bedoel ik niet zo’n lieflijk boswezentje!

Een elfje is een gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels. De eerste regel heeft 1 woord, de tweede regel heeft 2 woorden, de derde 3, de vierde 4 en de vijfde weer 1 woord. Het elfje kan een klein verhaaltje zijn dat je afsluit met een samenvattend woord of het is een zin met 11 woorden. En soms is het een combinatie van beide.

Elfje

11 woorden

kort maar krachtig

vertellen wat je allemaal

ervaart

De inspiratie voor een Elfje kan uit verschillende hoeken komen:

  • een foto
  • een fijn moment
  • een inzicht dat je opdoet door buiten te zijn of wat er in de maatschappij gebeurd
  • een dierbare
  • een tekst die je zelf geschreven hebt of leest.

en nog zoveel meer!

Om je stap voor stap mee te nemen in de opbouw van een Elfje geef ik je de volgende ideeën:

Gebruik een foto die je de afgelopen week genomen hebt. Benoem in regel 1 en evt 2 wat je ziet. Benoem in regel 2 en 3 de bezigheid. Benoem in regel 4 wat het voor jou betekent. Benoem op regel 5 welk gevoel het bij je oproept of herhaal het eerste woord.

Denk terug aan een moment van vandaag waar je met een glimlach aan denkt. Benoem in regel 1 en evt 2 de aard van de ervaring. Benoem in regel 2 en 3 wat jou deed glimlachen. Benoem in regel 4 wat je wilt onthouden. Benoem op regel 5 welk gevoel het bij je oproept of herhaal het eerste woord.

Richt je blik naar buiten of dat nu in de natuur of buiten jezelf is. Kijk met aandacht om je heen. Wat trekt je aandacht? Benoem in regel 1 en 2 wat je ziet. Benoem in regel 3 en 4 welke associatie en gevoel het oproept. Vat op regel 5 het moment in 1 woord samen of herhaal het eerste woord.

Neem je een dierbare persoon of dier in gedachte. Denk aan de leukste karaktereigenschappen, beschrijf jullie relatie, benoem waar jouw dierbare het allerbest in is en welk gevoel jij voor jouw dierbare hebt. Verdeel zelf de woorden en beschrijvingen over de regels van het Elfje.

Gebruik een fragment uit je dagboek, mocht je geen fragment hebben gebruik dan een inspirerende tekst of het laatste hoofdstuk uit het boek dat je leest. Lees je tekst terug en onderstreep woorden of delen van een zin die voor jou de kern weergeven. Gebruik deze woorden om een Elfje mee te schrijven.

Neem gerust even de tijd. Soms lukt het niet gelijk om wat je wilt zeggen in 11 woorden te vatten. Schrijf op wat je hebt en probeer wat met de woorden te husselen, misschien een synoniem te bedenken. Houd in gedachten dat het ook telegramstijl mag zijn. Je Elfje hoeft niet te voldoen aan de regels van grammatica of ‘logisch’ te klinken. Het allerbelangrijkst is dat jij, als je het terugleest, begrijpt waar het over gaat.

Vind je het leuk om je Elfje te delen, op instagram bijvoorbeeld, tag mij dan even en gebruik de #elfjevanvandaag

Heel veel schrijfplezier!

Dank je wel voor het luisteren. Wil je deze beschrijvingen keurig bij elkaar in een PDF bestand, download deze dan via de knop hieronder zodat je zelf aan de slag kunt met schrijven.

Graag tot een volgende!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.