Inspiratie,  Lezen over Schrijven,  Podcast

#27 De lezen over schrijven serie, deel 2

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! Leuk dat je luistert naar deze aflevering van de Tussen de regels schrijven. Ook in dit tweede deel van de serie “Lezen over Schrijven” neem ik je mee langs de planken van mijn boekenkast.

Vorige week heb je naar deel 1 kunnen luisteren. Vandaag deel ik boeken van Natalie Goldberg en Julia Cameron met je.

Natalie Goldberg

Na de boeken van Christine de Vries was het Ware Geheim van Schrijven (alleen nog in het engels verkrijgbaar) van Natalie Goldberg het volgende boek dat ik kocht. In de Goodreads app, waar ik mijn te lezen en gelezen boeken in bijhoud, schreef ik op 2 april 2016 “Hush now, I want to write”. Het verwijst naar een uitspraak van de schrijver tijdens een van de True Secret Retraites. Tijdens deze retraites ben je stil, mediteer je en beoefen je je schrijven. De stilte wordt verbroken tijdens de avondmaaltijd. Het klinkt ongeveer zoals ik de schrijfretraites in het Dominicanerklooster beleef, inclusief de moeite van de schrijver met het verbreken van de stilte. Inclusief de verwondering over de grote praat-behoefte die veel mensen hebben. Ik houd van de stilte. Van de ruimte die stilte biedt waardoor ik mijn eigen gedachten ineens kan afmaken zonder onderbroken te worden. Van de verbondenheid met mijn wezenlijke zelf maar vooral ook met de wereld om me heen, die ik door de stilte kan voelen. De combinatie van meditatie en schrijven spreekt me in de boeken van Natalie Goldberg erg aan. Nee wacht, het gaat om het beoefenen ervan. Goldberg maakt telkens weer duidelijk dat wanneer je iets wilt bereiken je je moet oefenen. Het beoefenen van mediteren, het beoefenen van schrijven is daarmee hetzelfde als wanneer je je oefent in hardlopen, in tekenen, gitaar spelen. De manier waarop we leren verschilt van persoon tot persoon, wat we wel allemaal moeten doen is tijd en aandacht besteden aan beoefening. Als je wilt schrijven zul je pen op papier moeten zetten, telkens weer opnieuw.

In schrijven vanuit je hart (in het engels uitgegeven als Writing down the Bones) neemt Goldberg je vanaf het begin mee in de schrijfbeoefening. En beginnen bij het begin betekent: zorg voor goede materialen. Niet mooie maar goede, materialen die bestand zijn tegen het snel noteren van je gedachten, gedachten die alle kanten op gaan, zonder logica, zonder de juiste spelling en zelfs in je slordigste handschrift. Dit boek is opgedeeld in kleine hoofdstukjes die je stap voor stap meenemen in het schrijfproces en wat je onderweg allemaal tegen gaat komen.

Het laatste boek dat ik van Natalie in de kast heb staan is ‘Old Friend from Far Away’ (wederom, alleen in het engels verkrijgbaar). Nog maar net in begonnen en aangeschaft nadat ik vorig jaar een cursus autobiografisch schrijven volgde. Het is een boek dat vol staat met oefeningen om bij herinneringen te komen. Sommige oefeningen worden ingeleid en sommige oefeningen zijn een directe opdracht die meestal begint met “Tell me about… “.  Een boek dat uitnodigt om elke dag of elke week te gaan zitten om te schrijven.

Julia Cameron

Waar Goldberg geen tijdstip benoemt maar wel de noodzaak van een dagelijkse beoefening van schrijven stelt Cameron dat het eerste dat een mens zou moeten doen zodra hij wakker wordt, schrijven moet zijn. Zij noemt het daarom ook The Morning Pages en vertelt hierover in een klein boekje van 52 bladzijden “The Miracle of Morning Pages”. Deze ochtendpagina’s zijn vooral bedoeld om je hoofd leeg te maken, om ruimte te maken voor waar je echt aandacht aan wilt besteden. Vaak komt je innerlijke criticus langs en ook dat is prima. Fijn zelfs want als deze op je ochtendpagina’s is verschenen, daar aandacht heeft gehad, laat hij je mogelijk de rest van de dag met rust!

The Morning Pages is een van de tools die in The Artist’s Way gebruikt wordt. In dit boek neemt Cameron je 12 weken lang mee op onderzoek naar je eigen inspiratie. Naar het wakker maken van je creativiteit. Het maakt niet uit waar je die creativiteit voor wilt gebruiken overigens. Het boek is geschreven zoals zij haar lessen heeft gegeven. Met naast informatie vooral ook heel veel opdrachten. Dit boek lees je niet “even”, is niet bedoelt om in 1 ruk uit te lezen. Elk hoofdstuk nodigt je uit om de opdrachten te doen.  Wil je dit boek doorlopen zoals de cursus bedoelt is dan vraagt dit commitment, het vraagt je om elke dag op te komen dagen. Ooit was ik in het boek begonnen en tot hoofstuk 5 gekomen. Daar stopte het. Begin dit jaar deed ik mee in de groep van Mirna Limon die via Instagram dagelijks live ging om het boek te bespreken en de opdrachten te doorlopen. Een geweldige stok achter de deur! Mirna is inmiddels voor de tweede ronde aan het boek begonnen dus als je wilt kun je nog steeds instappen bij theartistswaymettekentrip.

Het derde boek van Cameron dat ik hier wil delen is “Je leven Schrijven” Een meditatieve weg tot zelfkennis (origineel: The right to write) . Een fijn overzichtelijk boek waarin Cameron net als Goldberg veel deelt over haar persoonlijke leven en je daarmee elk hoofdstuk uitnodigt zelf de pen ter hand te nemen. Van dit boek las ik elke ochtend, waarop de kinderen niet bij mij waren, een hoofdstuk bij het ontbijt. Inmiddels had ik er zeker al 2 retraites in het klooster, misschien wel 3, opzitten en veel oefeningen herkende ik omdat ze in een andere vorm tijdens de retraites aangeboden waren. Sommige oefeningen liet ik de volgende dag in de ochtendpagina’s terugkomen. Veel oefeningen deed ik niet en kreeg ik alsnog voorgeschoteld toen Cameron begin 2019 naar Nederland kwam en ik deelnam aan de Intensive.

Samen schrijven

De waarde van samen schrijven ervaren deelnemers aan workshops en cursussen en heb ik zelf ervaren tijdens retraites, de periode dat ik dankzij Mirna Limon the Artist’s Way doorliep maar ook tijdens de cursus autobiografisch schrijven die ik vorig jaar volgde. De oefeningen in de boeken van Goldberg en Cameron zijn een middel om dichter bij jezelf te komen, om vertrouwd te raken met datgene wat je met je meedraagt en wat je raakt. Schrijven is de toegang tot een rijker en creatiever leven. Schrijven opent deuren die zonder schrijven gesloten en vaak zelfs onontdekt blijven.  Het gaat er niet om dat je schrijver moet worden. Het gaat erom dat je ontdekt wie jij werkelijk bent en hoe jij jouw leven wilt leiden. Ik ben benieuwd, als je helemaal tot hier gekomen bent, heeft deze aflevering je schrijfvuurtje een beetje aan kunnen wakkeren? Ben je nieuwsgierig geworden naar de oefeningen uit een van de boeken? Laat het me weten! Ik deel er graag een met je!

Met deze tweede aflevering in de serie ben ik nog niet door mijn stapel boeken heen. Ik heb genoeg voor nog 2 afleveringen. Een aflevering over het creëren van verhalen en hoe je dit kunt gebruiken in je creatief dagboekschrijven en een aflevering over gepubliceerde dagboeken. 

Oh enneh… het zou maar zo eens kunnen zijn dat jij de 1000e luisteraar van deze podcast bent. Dat mag dan misschien niet veel lijken maar dat betekent dat elke aflevering die ik tot nu toe opgenomen heb gemiddeld bijna 40 keer beluisterd is! En daar ben ik super blij mee want dat betekent dat ik elke week weer opnieuw mensen mag inspireren!

Dank je wel voor het luisteren, klim in je pen en heel graag tot een volgende!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.