Inspiratie,  Podcast

#25 Dagboeken en agenda’s

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! Leuk dat je luistert naar alweer de 25e aflevering van “Tussen de regels schrijven” waarin niet alleen dagboeken maar ook agenda’s de hoofdrol hebben.

Ik weet niet hoe het voor jou is maar dagboeken en agenda’s horen voor mij bij elkaar. Mijn eerste dagboekje was een soort agenda, zo’n boekje met voor elke dag een bladzijde. En aangezien het niet gelijk een gewoonte werd om te schrijven heb ik dat boekje zeker 2 jaar gebruikt. En nee, ik hield me niet aan de chronologie en er zijn ook dagen waarop ik meer dan 1 bladzijde nodig had om te schrijven over wat ik allemaal meemaakte.

Sinds de eerste klas van de middelbare school ben ik nooit meer zonder papieren agenda geweest op 1 jaar na: in 2013 kreeg ik via mijn werk een IPad en ging ik cold turkey digitaal. Dat bleek productiviteitsgewijs een goede zet maar ik raakte het overzicht en de balans tussen werk en privé helemaal kwijt. Want een privé afspraak plannen deed ik in mijn digitale agenda waar ook werkafspraken in stonden en eenmaal de IPad geopend zag ik natuurlijk ook dat er mail binnen was gekomen wat ik vervolgens ging zitten lezen op mijn vrije avond. maar laat ik daar nou niet over uitweiden behalve dan wat ik van die periode leerde: Zorg dat je de regie over je planning houdt en zo kreeg mijn dagboek een extra functie en ging ik mijn agenda anders gebruiken.


Om te beginnen met het dagboek. In die tijd schreef ik eigenlijk amper en als ik al schreef dan ging het over iets wat ik moeilijk of ingewikkeld vond of als het heul ingewikkeld was pas als iets opgelost was. Ergens in 2014/2015 begon ik het om te draaien. Ging ik schrijven over wat er in het verschiet lag, over welke mogelijkheden ik had of manieren om ergens mee om te gaan.  Ik ontdekte al schrijvend dat ik soms nog onvoldoende informatie had en kon dus nadenken over hoe ik dat moest krijgen of wie ik daarvoor moest spreken en zorgde ervoor dat ik hier tijd voor maakte.
En daar komt de agenda dus weer in beeld. Die gebruikte ik niet alleen om afspraken in bij te houden maar ook mijn taken in te plannen. Tot dan had ik altijd wel een to do lijstje maar die hadden de vervelende gewoonte om nooit leeg te raken. Je kent het wel: post its die zo vaak van de ene naar de volgende bladzijde zijn verhuisd dat de plak er helemaal af is en je m ergens onderweg kwijt raakt.

Plannernerd

Ik moet op dit punt misschien even bekennen dat ik een enorme plannernerd bleek te zijn. Na dat digitale jaar ging ik op zoek naar hoe ik werk en privé digitaal kon combineren en kwam in een enorme Planner Rabbit Hole terecht via Google, Facebook en Youtube. Niet vanwege digitaal plannen maar omdat er een hele papieren planner community bleek te bestaan! Een community van voornamelijk vrouwen maar ook een paar mannen die al hun kennis, ervaring en vreugde over plannen in een papieren agenda met de wereld deelden.


Ik ga hier niet alle agenda’s en planners opnoemen die ik in die jaren uitgeprobeerd heb, tenzij je bereid bent om ook een tijdje in de Rabbit Hole te springen, of welke stationery ik sindsdien verzameld heb maar kan je vertellen dat er een paar honderd euro op stukgeslagen is. Telkens als er weer een pakje door de brievenbus kwam verzuchtten mijn kinderen: “Maham, je hebt toch niet weer een pen gekocht h’e?!” Want ja ook mijn vulpenliefde werd weer wakker, helemaal toen ik ontdekte hoeveel kleuren inkt er in de allerschattigste potjes te verkrijgen waren!


Ehhh… agenda’s dus. Ja. Ik bleek veel beter overzicht te kunnen houden als ik een verticale agenda gebruik. Dat wist ik al voor ik de Google agenda ging gebruiken overigens want gebruik sinds 2007 de grote HEMA agenda. Het geeft me veel meer gevoel van de tijd die ik te besteden heb. Heel anders dan zoals de schoolagenda’s werken waarin je maar een paar regels per dag hebt. En ik leek echt veel meer te doen te hebben dan ik op die paar regels kwijt kon.
En zo kwam ik in de wereld van timemanagement en productiviteit terecht om te ontdekken dat ik geweldig kon leren plannen maar dat het er vooral om ging waar ik aandacht aan wilde geven. Welke prioriteiten ik nou eigenlijk heb.
En daar kwam mijn dagboek dus weer om de hoek want eerlijk, ik deed altijd maar wat. Als iets me leuk leek dan dook ik erin om vervolgens na een tijdje helemaal vast te lopen omdat het of meer tijd kostte dan ik dacht, of veel meer aandacht vroeg dan ik me kon voorstellen of omdat het heel zo leuk niet bleek te zijn maar ik had nou eenmaal ja gezegd dus vond dat ik er nu ook mee door moest gaan…


In mijn werk had ik een systemische benadering ontwikkeld om mijn coachee’s te helpen overzicht in hun leven te brengen. Het was nooit eerder in me opgekomen om ook op die manier naar mijn eigen leven te kijken. Om in beeld te brengen waar mijn tijd, geld, aandacht en energie  naartoe ging en of dat overeen kwam met hoe ik mijn tijd, geld, aandacht en energie besteedde. Ik begon mindmaps te maken van alles waar ik mee bezig was en wilde zijn en schrok met te pletter. Het was veel en veel te veel. Geen wonder dat ik uit balans ging als ik spontaan ergens in dook.
Daarmee stoppen blijkt uiteindelijk ook niet te werken. Het valt eerst niet zo op maar langzaamaan verschraalt je leven als je je tijd alleen nog maar besteedt aan werken, opvoeden, huishouden, slapen en hier en daar een sociale verplichting.

Inzicht in wat bij me past


Dankzij mijn agenda en dagboek leer ik gelukkig steeds beter van welke activiteiten ik energie krijg, waarvan niet en wat ik nodig heb als ik dat toch wil of moet doen (sommige activiteiten moet of wil je nou eenmaal doen omdat ze onderdeel uitmaken van een groter geheel, misschien wel omdat je toewerkt naar een lang gekoesterde droom).  Het is natuurlijk geen garantie dat je nooit meer in de situatie komt waarin alles je teveel lijkt te zijn maar het helpt je zeker weten om sneller weer terug te veren. Juist omdat je onderzocht hebt wat je nodig hebt om je goed te voelen of weer beter te voelen als dat even niet zo is. En omdat je dagboek en agenda ook heerlijk met je meebewegen als er iets verandert in je leven of in je behoefte aan schrijven of je manier van plannen.


Het was even zoeken naar een manier waarop ik zowel een dagboek als een agenda handzaam mee kon nemen, maar gaandeweg heb ik het geloof ik gevonden! Ik dacht lang dat ik gewoon een heul grote agenda moest hebben waar ik dan veel aantekeningen ook in kon maken meer met een dik A4 boek rondsjouwen is toch niet zo praktisch. Dankzij mijn kennismaking met de Travelers Notebooks en Bullet Journaling heb ik nu mijn zelfgemaakte paarse mapje. Misschien heb je m al wel eens op instagram voorbij zien komen. Hierin huizen mijn agenda, een (en soms 2) schriften voor projecten en een schrift dat als dagboek dienst doet. 

Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering. Wil je meer weten over het eentweetje tussen mijn dagboek en agenda laat het dan vooral weten! Heel graag tot een volgende!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.

Groet