Inspiratie,  Podcast

#24 Gooi alle luiken maar open!

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! Fijn dat je luistert naar deze aflevering van de Tussen de regels schrijven waarin je weer mee kunt schrijven.

Voel jij het ook? Nu de zon weer is gaan schijnen en de wolken langzaam verdwijnen? Er komt beweging, je trekt als vanzelf naar buiten. Om wat te rommelen in de tuin, met je ontbijt of kopje koffie van het zonnetje te genieten, wandelingen te maken of welke andere buitenactiviteit jou weer naar buiten roept.

Wist je dat woorden ook een beetje zon nodig hebben om als vanzelf uit je pen te komen rollen? Woorden willen uitgenodigd worden, liggen klaar om je te helpen bij je zelfonderzoek, bij het vormen van je mening, het wakker maken van een herinnering of een poetische stroom op gang te brengen. Woorden uitnodigingen wordt in het Engels prompten genoemd. Een nederlandse term is er niet echt voor. Vertalen levert het volgende op: ingeven, souffleren, aanmoedigen, voorzeggen, influisteren en inblazen.  Bij gebrek aan een goede nederlandse term houd ik het hier bij de engelse term. De meeste prompts worden als een soort opwarmertje gebruikt, je een denkrichting te geven, je creatieve brein wakker te maken.

Writing prompts

Als je zoekt op google of pinterest naar writing prompts vind je vooral prompts die door schrijvers, bloggers en dagboekschrijvers gebruikt worden. Veel prompts richten zich op het schrijven van fictie. In je dagboek schrijf je meestal niet verhalend dus ik kan me voorstellen dat je, als je dit soort prompts vindt, al snel denkt dat creatief dagboekschrijven niks voor jou is. Daarom vandaag weer een aflevering waarbij je uitgenodigd wordt om te gaan schrijven. Je hoeft er niks voor te verzinnen. De prompt die we hiervoor gebruiken noemen we ‘ Open zinnen”. Ik geef je het begin van een zin die jij daarna af mag maken met een aantal regels tekst. Het aantal benoem ik er telkens bij. Schrijf niet meer dan het aantal opgegeven regels maar ook niet minder. Blijf doorschrijven, ook als je daarvoor je laatstgeschreven woordt een of meerdere keren moet blijven herhalen tot de wordenstroom weer op gang komt. Ik geef je hierna de open zinnen. Zet telkens na de open zin de podcast op pauze. Schrijf dan het beginstukje van de zin op en schrijf gelijk door tot het aantal opgegeven regels behaald is. Wil je liever een idee krijgen over wat er zoal geschreven kan worden, luister dan daarna even verder. Je hoort dan mijn aanvullingen. Als je zover bent, komen hier de open zinnen

Vul de volgende zin aan met 5 regels tekst

Ik doe…

Ook met 5 regels

Ik leer…

Met 2 regels

Ik laat me inspireren door…

1 regel

Ik lees…

2 regels

Ik droom…

Nogmaals met 2 regels

Ik geniet…

De volgende met 5 regels

Ik overweeg…

En de laatste met 2 regels

Ik stop…

Mijn aanvullingen

  • Ik doe

vrijwilligerswerk voor Stichting Creatief Herstel. Naast de wekelijkse creatieve zoom op de woensdagavond ga ik vanaf 18 juni meedraaien als begeleider van de eerste gemengde groep die het Creatief Herstelprogramma gaat doorlopen. Voor Kijkpost doe ik momenteel vooral veel achter de schermen. Ik verzamel ideeën voor de podcast en ben volop bezig met de voorbereidingen voor het maanjaar.

  • Ik leer

Over hoe ik me gedraag en communiceer. Over hoe ik reageer op situaties en wat ik daarin wil behouden of veranderen. Over wie ik dacht te moeten zijn en wie ik werkelijk ben. Mijn persoonlijke ontwikkeling is altijd belangrijk voor me evenals mijn ontwikkeling als professional wat elkaar soms overlapt. Telkens wanneer ik een cursus geef leer ik ook weer een beetje over mezelf.

  • Ik laat me inspireren door

veel te veel inspirerende mensen. Mijn creatieve brein vindt echt veel te veel interessant en ik voel dat ik op de rem moet om  mezelf niet te overvragen.

  • Ik lees

Luisterboeken voor het slapen gaan.

  • Ik droom

Van een eigen cursusruimte waar ik deelnemers voor workshops en cursussen kan ontvangen.

  • Ik geniet

Van mijn hervonden plantenliefde. Heerlijk om een beetje te rommelen in de tuin en te volgen hoe de groei gaat.

  • Ik overweeg

De naam Kijkpost te veranderen. Of het logo. Of toch niet… Op de een of andere manier voelt wat ik doe groter dan Kijkpost, zeker nu met de podcast erbij en ik merk dat ik die 2 qua kleur niet bij elkaar vind passen… Of dat moet en waarom ik daar zo onrustig van word weet ik nog niet.

  • Ik stop

Voorlopig met de maandelijkse Schrijverij. Zoals gezegd ga ik het 12 weken programma van Stichting Creatief Herstel begeleiden op de vrijdagen.

Heb je meegeschreven? Hoe was het om te doen? Heb je vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met me op. Mail naar esther@estherberends.nl

Dank je wel voor het luisteren en heel veel schrijfplezier. Wil je iemand anders ook aanmoedigen die graag wil schrijven maar er als een berg tegenop ziet? Deel deze podcast dan!

Heel graag tot een volgende!

Profielfoto Over Mij

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.