#22 Hoe je schrijvend je mentale veerkracht vergroot
Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering
Hay! Fijn dat je luistert naar deze aflevering van de Tussen de regels schrijven waarin ik je vertel over hoe schrijven kan helpen je mentale veerkracht te vergroten.
Ergens tussen 1996 en 1998 moet Oprah het in een uitzending benoemd hebben. Zijzelf startte er in 1996 mee en ik begon in 1998: een gratitude journal of dankbaarheid dagboek. Precies op het goede moment: Na 5 jaar samengewoond te hebben was binnen een half jaar mijn hele leven veranderd: ik verhuisde van een dorp naar een stad, van een eensgezinswoning naar een flat op 8 hoog in mijn eentje en ging weer studeren. Als ik nu terugkijk was het best een verwarrende periode. Ik had er zelf voor gekozen om uit de relatie te stappen en toch leek ik elke avond te wachten op zijn thuiskomst. Te wachten op zijn voetstappen richting de voordeur. En telkens wanneer dat niet gebeurde voelde ik me verdrietig en teleurgesteld. Daartegenover stond een studentikoos leven, wat ik als tiener nooit geleefd had, haalde ik nu in. Tegen de 30 lopen, single zijn en studentikoos leven was niet persé iets wat ik mezelf voorgesteld had hoe het leven zou zijn. In mijn dagboeken uit die tijd gaat het dan ook alle kanten op, áls ik al de tijd nam om te schrijven. Tot dus die aflevering van Oprah Winfrey voorbij kwam, waarin ze vertelde dat haar leven veranderde op moment dat ze haar gratitude journal begon. Niet dat het vanaf toen elke dag feest was. Er waren nog steeds dagen waarop er maar weinig was om dankbaar voor te zijn. Toch kon je elke dag minstens 2 dingen noemen: het feit dat je die ochtend wakker was geworden en nu nog ademhaalde. Een derde ding lukte vaak ook nog wel: dankbaar voor het feit dat het me gelukt was uit bed te komen.
In het begin voelt het gemaakt, onecht, je vóelt je niet echt dankbaar. Houd desondanks vol. Ik merkte zelf dat ik na een tijdje gedurende de dag bedacht: dit wil ik vanavond opschrijven. En nog weer later lukte het zelfs om echt op zoek te gaan naar momenten om dankbaar voor te zijn. De zon op zien komen of onder zien gaan. Een bloemetje spotten die zich tussen de stoeptegels naar de zon heeft geworsteld. Glimlachen naar mensen op straat en de lol die je kunt hebben als je verbazing op een chagerijnig gezicht ziet verschijnen. Een kaartje op de bus doen of zomaar een telefoontje plegen.
Je bewust worden van wat er allemaal wél is, staat los van eventuele moeilijkheden. Er zijn nou eenmaal periodes in je leven waarin het allemaal niet makkelijk gaat. Het trainen van dankbaarheid blijkt een positief effect te hebben op je mentale weerbaarheid. Je kunt én erkennen dat er momenteel moeilijkheden in je leven zijn of dat je psychisch leed ervaart én dankbaar zijn voor wat er desondanks goed en fijn is.
Als je het interessant vind, kun je hier de link naar het onderzoek vinden dat uitgevoerd is door Hoogleraar mentale gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer.
Dankbaarheid ervaren, jezelf een dankbare levenshouding aanmeten kan op verschillende manieren. Ik noemde er al een: Schrijf elke avond 3 tot 5 dingen die jou die dag blij hebben gemaakt. Ook het uitspreken van dankbaarheid door een simpel en gemeend dank je wel te zeggen als iemand iets doet wat je fijn vindt. Ook als je alsnog iemand wilt bedanken die ooit iets fijns voor je gedaan heeft, schrijf dan een brief. Voor de moedigen onder ons: lees deze brief persoonlijk voor. Het schijnt dat het gevoel van dankbaarheid dat je daarmee oproept wel een maand bij je blijft. Een derde manier kan zijn: iets aardigs voor een ander doen, al dan niet anoniem, het wordt ook wel Random Act of Kindness genoemd. Misschien heb jij al eens een mooi beschilderde steen gevonden of zomaar een kaartje die speciaal neergelegd is om door jou gevonden te worden. Je voorstellen hoe blij je iemand kunt maken met iets kleins, is absoluut om zelf ook blij van te worden en dus dankbaar voor te zijn!
Het lijkt misschien gek maar ook voor moeilijke momenten of periodes in je leven kun je dankbaar zijn. Misschien nog niet op het moment dat je er midden in zit maar terugkijkend heeft dat moment of die periode je misschien toch iets gebracht. Heb je iets over jezelf of het leven geleerd.
Een welgemeend dank je wel dat je naar deze aflevering hebt geluisterd. Voel je uitgenodigd deze podcast te delen met mensen die ook van schrijven houden of waarvan je denkt dat ze mogelijk interesse hebben in het schrijvend vergroten van hun mentale weerbaarheid. Zo kan ik nog meer mensen inspireren en dat vind ik fijn!
Ik kijk er naar uit iets van te horen! Graag tot een volgende!
Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.