Inspiratie,  Podcast

#2 De positieve effecten van creatief dagboekschrijven

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! En welkom bij de 2e  aflevering van “Tussen de regels” waarin ik je vertel over de positieve effecten van creatief dagboekschrijven.
Mijn eerste blogbericht op deze website ging over dagboekschrijven. Je vindt m hier. Ik begon met schrijven op mijn 9e nadat ik voor mijn verjaardag een dagboek cadeau had gekregen. Ik schreef over welke lessen ik op school had gehad en wat we aten. In dat eerste dagboek schreef ik niet dagelijks en dat doe ik nog steeds niet. Je hoeft niet dagelijks te schrijven om positieve effecten van dagboekschrijven te ervaren. Ik heb de 8 voor mij meest waardevolle effecten voor je op een rijtje gezet.

Het helpt je je gedachten en gevoelens ordenen

Soms zijn onze dagen zo vol met taken en afspraken dat we soms te weinig aandacht hebben voor wat er om ons heen gebeurd. Onze vluchtige aandacht zorgt vaak voor misverstanden en het vertroebelt ons beeld van een persoon of situatie. Houd je een naar gevoel aan een ontmoeting over dan is het prettig om schrijvend te onderzoeken hoe de ontmoeting verliep.

Het helpt je je creativiteit te ontwikkelen

Hoe vaker je schrijft hoe makkelijker het wordt om de woordenstroom niet alleen vanuit je hoofd maar ook uit je hart op papier te krijgen. Het is inspirerend wanneer helder wordt wat voor jou echt belangrijk blijkt te zijn. Een dagboek is verder natuurlijk een plek waar alles mag en kan. Soms lijken woorden nog niet te komen en wil je juist iets tekenen of (sfeer)plaatjes inplakken. Een art-journal is overigens áltijd een goed idee!

Het leert je jezelf beter kennen

Ik keek vanmiddag vanuit het hoekje van de bank naar de boom van de buren. De wind liet de takken heen en weer zwiepen en de blaadjes wapperden zo hard dat het me verbaasde dat ze niet losraakten. Dit woeste schouwspel zien gebeuren is een mooie metafoor voor wat schrijven doet: je kijkt vanaf een veilige plek naar een situatie, naar je eigen handelen, je gedachten en welke emotie’s en gevoelens je ervaart.

Het brengt ontspanning

Schrijven is bij uitstek een moment voor jezelf. Je stapt letterlijk even uit de drukte. Ook als je hoofd heel vol zit. Blader dan eens door wat tijdschrijften en verzamel plaatjes en teksten om een collage mee te maken.

Het helpt je door moeilijke periodes heen

We krijgen allemaal met periodes in ons leven te maken waarin we behoorlijk wat voor de kiezen krijgen. Je emoties kunnen dan zo overweldigend zijn dat het fijn is ze letterlijk uit je systeem te schrijven. Ook gedachtes die maar in rondjes blijven draaien kun je aan het papier toevertrouwen. Door je moeilijkheden van je af te schrijven zal je situatie niet direct voorbij zijn maar je creëert wel wat afstand en ruimte om weer een beetje op adem te komen.

Het heeft een helend effect

Schrijven levert een waardevolle bijdrage aan een therapeutisch proces. Het vergroot je dankbaarheid, bevordert vergeving, draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en verminderd stress.

Het helpt je je Eigen Wijsheid ont-dekken

Behalve zelfkennis leert regelmatig dagboekschrijven je ook de stem van je Eigen Wijsheid ont-dekken. Dat kleine zachte stemmetje dat we ook wel intuitie noemen. Dagboekschrijven geeft ruimte aan je Eigen Wijsheid en vergroot je vertrouwen hiernaar te handelen.

Het helpt je herinneringen vast te leggen

Dagboeken zijn ware tijdscapsules. Het geeft een tijdsbeeld en je ontwikkeling door de jaren heen weer. Het na jaren teruglezen van fragmenten brengt soms langvergeten herinneringen terug. Niet alleen van de moeilijke momenten maar juist ook de kleine fijne momenten.In Nederland lijkt dagelijks dagboekschrijven langzaamaan door steeds meer mensen gedaan te worden. Met mijn blogs en nu ook deze podcast hoop ik bij te kunnen dragen aan het verspreiden van kennis en informatie waardoor ook jij geinspireert raakt en in je pen klimt.

Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering. Graag tot een volgende!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.