Inspiratie,  Podcast

#19 Sprintje trekken op papier

Lees hieronder de transcriptie van deze podcastaflevering

Hay! Leuk dat je luistert naar deze aflevering van “Tussen de regels schrijven” waarin we weer samen gaan schrijven, een zogenaamd sprintje gaan trekken op papier.


Tijdens het schrijven van een sprint haal je je pen niet van het papier af. Je schrijft misschien iets sneller dan je normaal zou doen. Je blijft in beweging. Wanneer er geen woorden lijken te komen herhaal je het laatste woord één of meerdere keren tot je weer door kunt. Je schrijft een sprint gedurende een vooraf bepaalde tijd. Zet dus een timer of kookwekker en schrijf tot het signaal gaat dat de tijd voorbij is. Daag jezelf uit om ook daadwerkelijk door te gaan met schrijven en niet eerder te stoppen. Ook hier geldt: houd je pen in beweging door woorden te herhalen tot de schrijfstroom weer op gang komt.

De uitdaging om je pen in beweging te houden en door te schrijven tot de gestelde tijd voorbij is, kan wat onwennig voelen. Toch lijken de meeste mensen genoeg te schrijven te hebben want meestal zijn ze verrast als blijkt dat de tijd al voorbij is. Deze oefening geeft je vaak ook het vertrouwen dat de woordenstroom nooit opdroogt ook al lijkt dat soms te gebeuren halverwege je tekst. Door dan woorden te herhalen, zo vaak als nodig is om weer op stroom te raken, houd je de deuren naar je creatieve brein open.


Maar voor we zover zijn nemen we eerst even een aanloopje, doen we een warming up. En dat doen we met een oefening uit het laatste schrijfcafé met als thema Spring eens uit de band.
Voor de hele oefening heb je ongeveer 15 minuten de tijd nodig, iets langer als je gebruik maakt van de uitnodiging je tekst hardop te lezen.


Heb je zin om mee te schrijven pak er dan even pen en papier bij. Zal ik wachten of zet je me even op pauze?

Aan de hand van het thema mijmer ik vaak een eindje weg. Ik neem je even mee in mijn gedachten. Het verse groen, de knoppen die op uitbarsten staan, de bloesem die weer tot bloei zijn gekomen. Allemaal het resultaat van de rust van de winter. Rust waarin ook nieuwe ideeën tot ontwikkeling kunnen komen. Een nieuw doel dat je wilt behalen of waar je de komendemaanden je focus op wilt leggen. Het kan iets heel kleins zijn, iets waar je zelfs al stappen in hebt gezet of een thema dat voor jou belangrijk is.


Noteer in 1 woord jouw doel of thema

Schrijf met dit woord een woordgedicht. Zet de letters van jouw woord links onder elkaar in de kantlijn en vul elke letter daarna aan door op elke regel de letter aan te vullen met een woord of zin dat iets zegt over wat dit doel/thema voor jou betekent.


Zet de podcast maar op pauze om je woordgedicht te schrijven. Voel je niet bezwaard als je niet alle letters aangevuld krijgt. Sla m dan over en kom er eventueel later op terug of laat m leeg.

Kies uit de regels die je geschreven hebt 1 regel dat jou op dit moment het meeste aanspreekt.
Zet zodadelijk je timer op 5 minuten en schrijf een sprint tot het signaal gaat. Je schrijft een tekst waarin je beschrijft waarom deze regel zo goed bij je past.


Zet mij maar weer even op pauze en begin de sprint met het 3x opschrijven van de regel die je gekozen hebt.


Lees, zowel je woordgedicht als de sprint hardop voor. Als je wilt sluit je deze oefening af met het schrijven van een Elfje als samenvatting of kernboodschap van je tekst.

Veel schrijfplezier en graag tot een volgende!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.