Inspiratie,  Podcast

#14 Schrijf eens een woordgedicht

Lees hieronder de transcriptie van deze aflevering

Hay! Leuk dat je luistert naar deze aflevering van “Tussen de regels schrijven” waarin ik je een schrijfoefening geef.
Deze oefening helpt mij vaak om een beetje structuur in mijn gedachten te maken, het geeft een kader waardoor ik niet alles helemaal uit mezelf hoef te halen. Ook is dit een oefening die verrassend of verdiepend kan werken. Als je mee wilt schrijven pak dan even pen en papier erbij.
Zet mij maar even op pauze
Je gaat zo een woordgedicht schrijven
Een woordgedicht wordt gemaakt door de letters van het woord waar je over wilt schrijven, links in de kantlijn onder elkaar te zetten. Op elke regel vul je de letter aan met een woord of korte zin die begint met de betreffende letter. Is er een letter waar je even geen aanvulling voor weet, sla m dan over en kom er eventueel later op terug. Hoewel het een gedicht is, hoeft een woordgedicht niet te rijmen. Voor het schrijven van een woordgedicht stel je jezelf een vraag. Dit kan gaan over de betekenis van het woord voor jou, wat maakt het belangrijk of zo fijn.

Luister maar eens naar dit gedicht aan de hand van het woord Woord

Als je deze podcast luistert heb je interesse in dagboekschrijven of houd je al een dagboek bij. Laten we voor de oefening dus het woord Dagboek gebruiken.Zet de letters van het woord links in de kantlijn onder elkaar en schrijf op elke regel een zin of woorden die bij je opkomen bij het woord Dagboek.
Zet de podcast even op pauze om je gedicht te schrijven.

Lees je woordgedicht aandachtig door en onderstreep een van de woorden dat je op dit moment persoonlijk aanspreekt. Dat hoeft helemaal niets meer met het dagboek te maken hebben.


Schrijf nu aan de hand van dit woord nog een woordgedicht. Zet mij maar weer even stil.Welke regel of welk woord uit dit gedicht verrast of verbaast je? In hoeverre heeft het nog met je dagboek te maken? Als je wilt schrijf je hier nog 10 regels over. Schrijf wat maakt dat het je verrast of verbaasd en wat het wel of niet met dagboekschrijven te maken heeft.

Ik nodig je uit om de komende week dagelijks een woordgedicht te maken over het geeft niet welk woord. Kies een thema dat je wilt onderzoeken, een dagelijks gebruiksvoorwerp of de naam van een dierbare en schrijf een gedicht over wat het of de persoon voor je betekent.

Heel veel schrijfplezier en graag tot een volgende!

Ik ben Esther, schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. Ik weet hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor je eigen wensen en verlangens en help je weer contact te maken met jouw creativiteit en intuïtie om zo op je Eigen Wijze invulling aan je leven te geven. Schrijven is hierbij een belangrijke tool om je te helpen tussen de regels tevoorschijn te komen! Telkens weer ben ik vol verwondering over hoe woorden die lange tijd tussen de regels verzwegen zijn gebleven tevoorschijn komen wanneer pen en papier een vertrouwde en veilige plek blijken te zijn.